Välj rätt isolering – de 4 vanligaste materialen

januari 4, 2022

Har du ett nytt byggprojekt på gång eller tänker du göra din fastighet mindre energikrävande så kommer frågan om isolering upp någonstans på vägen. Här listar vi på Lösullsisolering Uppsala de fyra vanligaste typerna av isolering och vilka för-och nackdelar de har, samt om de är ett klokt val ur miljösynpunkt.

1. Glas- och stenullsisolering

Isolering med glasull och stenull finns i lite olika varianter, men brukar kallas för mineralull. För att framställa mineralull används sand, bergarten diabas och returglas, beroende på vilken typ av mineralull det gäller. Mineralull har goda termiska egenskaper för isolering och den är bra ur brandsäkerhetssynpunkt. Om man tänker lösullsisolera kan man välja mineralull som ett av alternativen hos Lösullsisolering Uppsala.

Bra: Billigt och har många användningsområden. Tål ganska okänslig hantering.

Dåligt: Eftersom materialet inte inte absorberar eller avger fukt måste man vara noga med luftspalt så att kyld fuktig luft inte kondenserar och skapar fukt- och mögelproblem.

Miljö & hållbarhet: Klassas som miljöfarligt avfall när det kasseras.

2. Trä- och cellulosafiberisolering

Bland de naturliga, organiska, isoleringsmaterialen är trä och cellulosafiberisolering de vanligast förekommande. De är ett populärt val av förklarliga skäl. Det tillverkas av återvunnet naturmaterial, som returpapper. Sedan tillsätter man (oftast miljövänliga) ämnen som gör att mögel inte så lätt angriper isoleringen. Lösullsisolering Uppsala använder även detta för sina isoleringsarbeten.

Bra: Bra ljudisolering, låg risk för mögel, bra isoleringsvärde. Till skillnad från mineralull kan trä- och cellulosafiber hantera fukt, både absorbera och avge vilket faktiskt är BRA för det svenska klimatet där det kan skifta mycket från varmt till kallt. 

Dåligt: Inte lika brandsäker som mineralull. Som naturmaterial finns trots allt risk för mögelangrepp.

Miljö & hållbarhet: Ett bra val. Eftersom det är ett återvunnet naturmaterial som oftast behandlas med miljövänliga ämnen för att hantera mögel så är detta ett bra miljöval.

3. Cellplastisolering

Cellplastisolering kallas ofta XPS-skivor. Det är polysturen, en oljebaserad produkt som är tålig, enkel att hantera och praktiskt. Formatet är vanligtvis skivor, som består av ett plastmaterial med innesluten luft vilket har bra isoleringsvärde. Det kan användas i såväl fasader, grunder som tak. Väljer man cellplastisolering är det viktigt att tänka på brandsäkerheten och satsa på brandtätning.

Bra. Som med de flesta oljebaserade plastprodukter är den hållbar och praktisk att montera. Och den är inte känslig för mögel. 

Dåligt: Pga materialet är den en brandfara om den används på fel sätt och fel plats. Man bör undvika varma och elektrifierade platser.

Miljö & hållbarhet: Plast och olja är per definition en produkt som inte är bra för miljön. 

4. Lättklinker / Leca

Lättklinker eller Leca tillverkas av kalkfattig lera, sand och vatten. Formatet kan vara små kulor (Leca-kulor) eller i en blandning med cement hela block som kan användas i byggkonstruktion i källarväggar, ytterväggar m.m.

Bra: Håller för belastning.

Dåligt: Isolerar inte lika bra som de andra isoleringsmaterialen.

Miljö & hållbarhet: Produktionen kräver mycket energi, precis som med cementframställning. Det är inte bra för miljön.

Slutsats

Det finns flera vägar att gå när det gäller vilket material man ska isolera med. Förutom material så finns även tillvägagångssätt. Vi har under åren lärt oss att det mest kostnadseffektiva sättet att isolera är med lösull. Lösullsisolering Uppsala berättar gärna mer och besvarar dina frågor.

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Uppsala med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu