Spara tusenlappar med Lösullsisolering Uppsala

februari 2, 2022

Att isolera med lösull är något fler och fler gör i Uppsala. Vi på Lösullsisolering Uppsala tänkte skriva några rader som svarar på frågor som kan dyka upp om isolering, och det de flesta kanske är mest intresserade av – hur mycket kan man spara varje månad om man tilläggsisolerar? Tilläggsisolering för med sig flera fördelar än enbart ekonomiska, fördelar som ökar livskvaliteten:

 • Elräkningen minskar
 • Väggar och fönster släpper inte ut värmen lika lätt
 • Inomhusklimatet blir behagligare
 • Varmare inomhusklimat på vintern
 • Svalare inomhusklimat på sommaren

Jämfört med att byta till treglasfönster eller annat värmesystem i hemmet, så är kostnaden för en tilläggsisolering med lösull en mycket billigare och därmed mer kostnadseffektiv investering.

Lösullsisolering Uppsala isolering
Man kan spara hundratal kronor varje månad med lösullsisolering.

Lösullsisolering kan spara dig hundratals kronor i månaden

Med otillräcklig isolering hittar värmen lättare ut ur bostaden istället för att stanna kvar. Det gör att hemmets värmesystem måste jobba hårdare för att värma upp bostaden – vilket kostar en massa pengar. Att värma upp en bostad är den största posten på elräkningen. Jämfört med elförbrukningen av belysning, köksutrustning och hemelektronik så finns här pengar att spara på ett helt annat plan. En bostad som är ordentligt isolerad behåller värmen och gör inomhusklimatet behagligare eftersom det blir mindre drag och en jämnare värme i hela bostaden.

Vad blir besparingen när man isolerar?

På en 100 kvm stor enplansvilla kan energiförbrukningen minska från tusen till tre tusen kWh varje år – även om du redan har isolering. Och då räknar vi enbart tilläggsisolering på vinden med en ökning av isolermaterial från ca 20 cm till 50 cm. Varför kan det skilja 2000 kWh från hus till hus? Det beror på var huset finns geografiskt (dvs klimat och temperatur utomhus) och vilket sätt huset värms upp på, samt vilken isolering som finns i golv och väggar, vilka typer av fönster som finns m.m.

Generellt kan du räkna med en 25 % besparing i enbart energikostnader. Om man tar i beräkningen månader som december 2021 då många fick en chock när de öppnade kuvertet med elräkningen (eller öppnade notisen i Kivra). Flera hushåll fick elräkning på 15-20 tusen kr enbart den månaden. Med en 20 % minskning av kostnaden skulle man sparat flera tusen på en månad. Om man räknar "normala" månader finns ändå hundralappar att spara, varje månad.

Undersök isolering med lösull i Uppsala
Kontrollera hur mycket isolering du har om du kan.

Kontrollera hur din isolering är idag

Ibland kan det vara svårt att veta hurdan isolering man har i dagsläget. Det finns trots allt isolering i väggar, under golvet och sannolikt på vinden eller taket. Om du bor i ett hus som är äldre än 30 år och det inte är tilläggsisolerat så finns det sannolikt stora möjligheter att förbättra isoleringen. Vinden är det enklaste och första målet för att förbättra isoleringen, eftersom värme stiger och gärna läcker ut genom taket.

"Jag har hört att man kan få fukt och mögel om man isolerar för mycket"

Många gamla dragiga hus har klarat sig i decennier utan problem med fukt och mögel, det är sant. Men det är inte heller ett faktum att ett välisolerat hem dras med fukt- och mögelproblem. Det är sant att husets klimat inte är detsamma efter en tilläggsisolering, så det måste göras med eftertanke.

Läs mer om hur man åtgärdar mögel på vinden

Isolering på vinden gör att varm luft från bostaden inte tränger upp i samma omfattning. Det gör vinden kallare. Om vinden då är undermåligt ventilerad eller tar in fukt som stiger från bostaden så kan kondens och fukt bildas utan att den har möjlighet att torka. Det kan orsaka problem med mögel och fukt.

Hur tilläggsisolerar man utan att riskera fukt och mögel?

Här är några åtgärder som kan vidtas för att minimera fukt på vinden:

 • Det ska finnas ett tätskikt så att fukt inte tränger upp på vinden.
 • Bostaden ska ha fungerande frånluftsventilation. Då åker fukten ut den vägen.
 • Täta eventuella springor upp till vinden vid luckor, dörrar m.m. med tätningslister.

Eftersom man kan välja olika typer av lösull för isolering på vinden så kan man fundera på vad som passar bäst för ditt hus. Icke-organiska varianter av glas och sten är mindre känsliga för hetta och brandrisk så om huset har en skorsten kan denna generera mycket värme, vilket man måste tänka på. Runt skorsten ska det alltid finnas brandisolering och det ska även finnas en imkanal.

Uppvärmning och isolering lösull i Uppsala
Vilka alternativ till uppvärmning av huset har du i Uppsala?

Isolering och uppvärmning i Uppsala

Om du funderar på att byta värmesystemet i huset, vänta med det tills efter isoleringen. Det ger dig bättre möjlighet att uppleva det nya klimatet. Och eftersom värmen stannar kvar i fastigheten och du har ett jämnare, varmare klimat kommer du inte att behöva lika kraftfull uppvärmning. Det betyder att du sannolikt kan investera i billigare värmesystem.

Lösullsisolering Uppsala tipsar

 • En lösullsisolering går att göra mycket snabbare än andra typer av isolering.
 • Lösullsisolering i Uppsala är en miljöinsats. Inte bara för besparingen av energi, men även för att man kan välja miljövänliga isolermaterial.
 • Lösull ger knappt något spill. Man sprutar bara in den mängd man behöver.
 • Lösullsisolering är inte bara för vinden, utan även för golv och väggar.

Bor du i områdena kring Stockholm, Uppsala eller Västerås? Använd kontaktformuläret nedan för att få reda på mer eller för att få en kostnadsfri offert.

Läs mer om varför man bör tilläggsisolera med lösull

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Uppsala med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu