Den perfekta temperaturen hemma för att minimera kondens och vattenbildning på fönster

november 30, 2022

Kondens bildas på fönstren när vattenånga inuti hemmet inte kan cirkulera ut, vilket innebär att det saknas ventilation. Man vill minimera kondens, även om detta kanske inte verkar vara ett problem, eftersom det kan med tiden bli värre, och resultera i fukt och mögel.

Om du vill veta mer om avfuktningsteknik, läs här

Läs här om mögelbesiktning

Med vintern precis här kan många hushåll få problem med kondens på insidan av fönster, inklusive vinterträdgårdsfönster och dörrar. Detta kan vara irriterande, särskilt om det finns en stor mängd vattendroppar, vilket stör sikten ut. En expert har delat med sig av den idealiska temperaturen som man bör hålla i sitt hem för att minska risken för kondensbildning.

Fukt på fönster
Snabba värmeväxlingar bildar kondens

Tony Adams, pann- och värmeexpert, säger: "Kondens kan byggas upp på fönstren när temperaturen utanför är betydligt svalare än inomhus.

Faror med för hög fukt och kondens

"Detta är vanligare under höst- och vintermånaderna, när hushållen tenderar att sätta på sin uppvärmning på grund av att vädret blir kyligare."

"Även om fönsterkondens i sig inte är ett problem, kan det leda till allvarligare fuktskador och mögeluppbyggnad."

"Detta kan orsaka/förvärra hälsoproblem, hota den grundläggande strukturen för hem och i slutändan minska värdet på en fastighet."

"I många fall byggs kondens upp när temperaturen i hemmen fluktuerar drastiskt. Till exempel om du lämnar dina element avstängda hela dagen och sedan slår på dem på hög effekt på kvällen när du kommer hem. Detta beror på att temperaturer byggs upp snabbt på insidan, vilket betyder att när vattenånga i luften vidrör de kallare glasrutorna, förvandlas den till vätska."

Tricket för att minimera risken för kondens och fukt

Experten sa för att "undvika" att detta händer, husägare bör lämna sin uppvärmning på en låg inställning under hela dagen.

Tony rekommenderade att hålla värmen mellan 15° C och 17° C, istället för att sätta på den mycket högre.

Pann- och värmeexperten tillade: "Detta gör att ditt hem når en jämnare temperatur, vilket förhindrar att vatten bildas på fönstren.

"Denna teknik har också visat sig minska energikostnaderna på lång sikt, eftersom hem håller sig vid mer hanterbara temperaturer snarare än att fluktuera mellan extremer av för kallt och för varmt."

Andra metoder som minskar fukt i hemmet

Det är också bäst att försöka minimera fukten i hemmet, och våta kläder bör undvikas där det är möjligt. En expert sa att man bör undvika att torka kläder på ett varmt element eftersom det släpper ut (förångar) fukt direkt.

Torktumlare genererar mindre fukt
En torktumlare med rätt ventilation genererar mindre fukt

Även om torktumlare kan vara dyra med levnadskostnaderna just nu, kommer användningen av en sådan att minska mängden fukt i ditt hem om du har ventileringen korrekt inställd.

När du har ett bad kan du hålla kondensen till ett minimum genom att sätta kallt vatten i badet innan det varma, detta kan avsevärt minska mängden ånga i ditt badrum.

Det är inte bara badrummet som bildar fukt – när du lagar mat i köket bör du använda lock på dina kastruller för att hålla fukten i rummet till ett minimum (vilket även sparar energi) och du bör även öppna fönstret eller använda en fläkt om du har en sådan.

Man kan inte eliminera fukt i sitt hem helt, och till och med andning släpper ut fukt i luften, så det rekommenderas att ta bort kondensen manuellt vid behov.

Detta kan man göra med en fönsterdammsugare för att suga upp överflödigt vatten. Ett billigt alternativ är att använda en vanlig fönsterskrapa och en gammal handduk för att få samma effekt.

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Uppsala med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu