Isolera vinden för att slippa mögel

maj 25, 2022

Uppsala kan uppleva kalla vintrar och varma sommarmånader. Vintrarna de senare åren har dock varit blötare än förut och trenden verkar hålla i sig. Tyvärr orsakar klimatförändringarna varmare klimat året om, och varmare luft har högre fukthalt än kall luft. Så utmaningarna med för hög fukthalt lär öka för varje år.

Bra ventilation är förstås nödvändigt för att hålla fukthalterna i kontroll. Fukt som kan cirkulera och torka ut är sällan ett problem. Men när fukthalten blir för hög och inte hinner torka ut kan det leda till en rad andra typer av problem.

Isolera kallvind i Uppsala och Stockholm

Hus som riskerar fuktskador

Trä är kanske det vanligaste byggmaterialet och finns i nästan alla hus i form av reglar, balkar m.m. Trä som är ett organiskt material kan vara känsligt för förhöjda fuktnivåer, framförallt när träet inte kan torka utan förblir fuktigt en längre tid. I träet finns sporer kvar och dessa kan leva under en lång tid. Sporerna lever av fukt och kan börja frodas och bli mögelangrepp.

Vi rekommenderar att man regelbundet undersöker om det finns fukt i tak och väggar. Utöver det bör man kontrollera efter läckor om det finns rör eller anndra källor till vatten i anslutning till väggar och tak. Även en liten läcka kan orsaka stor skada om den lämnas obevakad under längre tid.

Skulle det vara så att du hittar en skada efter en vattenläcka eller annan typ av fuktskada rekommenderar vi att du kontaktar oss så att du kan få rätt hjälp att åtgärda problemet och förebygga så att det inte händer igen.

Fuktskada på vinden

Mögel är ett resultat av fukt som inte åtgärdats i tid. En del platser i huset är mer utsatta än andra. T.ex. är en kallvind i riskzonen för mögel. När den kalla luften på vinden möts av varm luft som stiger upp från bostaden så bildas det kondens. Även konstruktionen på vinden kan påverkas eftersom trä expanderar och drar ihop sig beroende på varm eller kall luft. Denna förändring i strukturen kan med tiden försvaga den.

Ett annat mer uppenbart problem är att värmen i din bostad försvinner vid dålig isolering. Du måste dra på med elementen eller elda på i kaminen, men ändå upplevs bostaden dragig och ojämn i temperaturen.

Kombinationen av ett kyligt och dragigt hem samt risken för mögelangrepp är ett gott skäl att se över isoleringen och ventilationen.

Tecken på fuktskada

Lösull motverkar fuktproblem på vinden

Lösullsisolering är ett snabbt och kostnadseffektivt sätt att isolera en kallvind. Beroende på vilka önskemål och krav man har kan man välja bland ett flertal olika material att lösullsisolera med. Olika material har lite olika egenskaper. Något kan vara mer miljövänligt, medan ett annat kan vara oerhört effektivt mot hetta och brandrisk.

Hjälp att avfukta vinden

Om det är för sent för förebyggande åtgärder, och vinden redan har ett fuktproblem som behöver åtgärdas så snabbt som möjligt, kontakta oss för hjälp med avfuktning. Avfuktning i Uppsala, Stockholm och hela Mälardalen erbjuds av UAMS. De har mer effektiva avfuktningsmaskiner än de som privatpersoner vanligtvis har tillgång till. Lång erfarenhet inom avfuktning och mögelsanering får jobbet gjort på rätt sätt.

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Uppsala med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu