Få lägre elförbrukning än grannen även om det är samma typ av hus

december 8, 2021

2021 har varit en bergochdalbana på elmarknaden. Det har varit Olympiska Spelen i otrevlighet då rekord efter rekord har slagits på elpriset. Känns det hopplöst att få lägre elförbrukning? Har du snackat med grannen om den senaste tidens extrema elpriser? Har han sagt vad han har för elkostnader varje månad? Har de varit mycket lägre än dina? Aj då. Så kan det vara, och det kan bero på ett antal faktorer. Låt oss kolla på några sannolika orsaker, men även hur du kan få lägre elförbrukning.

Vad är det som drar mest ström i ett hus?

Hur kan man få lägre elförbrukning?

Det finns många saker som påverkar hur stor elförbrukning man har. Bland annat hur många lampor som är tända, termostatens inställning, apparater som tvätt- och diskmaskin, hur mycket vatten du använder och till och med var din torktumlare är placerad. Självklart påverkas elförbrukningen av hur många ni är i hushållet och vad ni har för vanor. Vår systersajt har även några bra tips på hur du kan sänka elkostnaderna.

Men hur är det om storleken på familj och vanorna hos din familj och din grannes ändå verkar vara ganska så likadana? Det kan ändå skilja mycket i elförbrukning. Men du kan få lägre elförbrukning.

Olika sätt att värma och kyla ett hus

Vad drar mest el i ett hus?

Elvärme är dessvärre ganska vanligt. Vi säger dessvärre eftersom de som har elvärme har drabbats hårdast av de skenande elpriserna i år. Elvärme fan fungera på lite olika sätt. Men generellt används en elpatron för att antingen direktvärma element eller – något som är lite bättre – värma vatten som sedan cirkulerar i vattenburna element.

Fjärrvärme. Också en vanlig form av uppvärmning. Den är billigare än el och olja, och man slipper elda och lagerhålla någon form av bränsle. Du har en central hemma, men själva värmen kommer från fjärrvärmeverket. Det är dessutom ett bra val för miljöns skull eftersom fjärrvärmeverken oftast använder förnybar energi.

Olja. Har du et äldre hus kan uppvärmningen skötas med olja. Det är både dyrt och smutsigt. Oljepriserna är ofta dyra, och kommer sannolikt bara gå upp ännu mer. Det är dåligt för miljön och systemet i huset kräver årlig service.

Ved och pellets är de vanligaste biobränslena idag. De är billigare än el och olja. Nackdelarna är att både ved och säckar med pellets tar mycket plats. Tillgången är dock god och de är inte farliga för naturen enligt Energimyndigheten.

Värmepump är mycket effektivt och både ur energi- och elkostnadsperspektiv. Man kan i princip halvera sin elförbrukning genom att ta tillvara värmen i marken, vatten eller luften (luftvärmepump).

Kanske har din granne installerat en luftvärmepump, medan du fortfarande har vattenburen elvärme? Där har du en möjlig orsak till hans lägre elkostnader.

Låt inte värmen försvinna – få lägre elförbrukning med lösullsisolering

Få lägre elförbrukning med lösullsisolering

Lösullsisolering sparar pengar och energi. Det är lätt att tänka att det inte påverkar energiförbrukningen så mycket. Men i själva verket är det en av de viktigaste sakerna du kan göra för ditt hem för att spara på elräkningen – och minska koldioxidutsläppen.

Lösullsisolering går snabbt att installera och görs det av en kvalificerad yrkesman kan du spara tiotusentals kronor varje år, beroende på storleken på ditt hus, och hur välisolerat det är från start. Till skillnad från andra typer av isolering kan lösullen mycket enkelt göra tätt på t.ex. vinden även om det finns träbalkar, ventilationsrör eller andra typer av hinder. 

Om du funderat på lösullsisolering i Uppsala hör gärna av dig och berätta om ditt hus, så kan vi dela med oss av det vi vet. Kanske kan vi hitta orsaken till varför din elräkning är så mycket högre än grannens. Men ännu bättre, du kan, utan att ändra dina levnadsvanor, få ner månadskostnaderna mer än du kanske trodde var möjligt – med en mindre insats.

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Uppsala med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu